Ostra Hage

Ostra Hage är ett idylliskt område ca 9 km nordost om Eskilstuna centrum och ca 2 km söder om Sundbyholm.

Området består av blandad bebyggelse med nya villor, moderniserade fritidshus och äldre sommarstugor.

Ostra Hage har kommunalt vatten och avlopp samt stadsnätet. Dessutom närhet till Mälaren och  Sundbyholmsområdet med slott, bad, marina, travbana samt Ostrabadet.

Den naturliga samlingsplatsen i Ostra Hage är grönområdet vid den vackra gamla Eken. Här finns fina grönytor, lekplats, grillplats och fotbollsmål. På grönområdet reses midsommarstången, tänds Valborgsmässoelden och här anordnas föreningsfester och sammankomster.

Det här är Ostra Hage Samfällighetsförening

Föreningen förvaltar fem gemensamhetsanläggningar i Området Ostra Hage. Föreningen bedriver ej momspliktig verksamhet och är delägarbeskattad.

De fem gemensamhetsanläggningarna är:

– GA2, Vägar och gångstig (Ostra Hagvägen och Södra Hagvägen samt gångstigen som förbinder dem)
– GA3, Grönområde, Sommarvatten  samt Stamledningar för dagvatten
– GA10, Kommunalt vatten och avlopp
– GA17, Kommunalt vatten och avlopp
– GA18, Fiberoptik för Stadsnätet

Sammanlagt 60 fastigheter ingår i samfällighetsföreningen.

Vilka fastigheter som har andelar i respektive gemensamhetsanläggning framgår av handlingar som lantmäteriet delgivit respektive fastighetsägare. Vilka gemensamhetsanläggningar  respektive fastighet har andel i framgår också av debiteringslängden som fastställs vid ordinarie föreningsstämma varje år.

Vad innebär det att ingå i samfällighetsföreningen

Fastigheterna i området har andelar i de olika gemensamhetsanläggningarna och Samfällighetsföreningen förvaltar dessa anläggningar. Andelstalen är fastställda av Lantmäterimyndigheten. Genom ägandet av fastigheterna blir ägarna automatiskt och obligatoriskt medlemmar i föreningen. Med ägandet och medlemskapet följer både skyldigheter och rättigheter.

Respektive fastighetsägare är skyldig att betala avgift till föreningen för drift och underhåll av föreningens gemensamhetsanläggningar. Avgiften för respektive fastighet framgår av debiteringslängden som fastställs vid ordinarie föreningsstämma som hålls en gång per år. Fakturan på medlemsavgiften skickas via email till de som uppgett mailadress.

En förutsättning för att samfällighetsföreningen ska fungera är att medlemmarna ställer sig till förfogande för platser i styrelse, arbetsutskott och för övriga poster i föreningen, samt inte minst för gemensamt arbete med att underhålla området och våra anläggningar. För att hålla nere föreningens kostnader är det viktigt att vi alla bidrar med de olika kompetenser och förmågor vi har.

Den rättighet respektive fastighet får i och med det som sägs ovan är att utnyttja de gemensamma anläggningarna samt att man indirekt har en andel av det värde som de representerar.

Föreningsstämma

Föreningens högsta beslutande organ är Föreningsstämman. Ordinarie föreningsstämma ska hållas under maj månad varje år. Kallelse till föreningsstämma sker via email till de som uppgivit email adress. De som inte gjort det kallas via fysiskt brev.

Det är föreningsstämman som fattar de stora och viktiga besluten, utser styrelse och revisorer, beslutar om ansvarsfrihet mm.

Det är viktigt att alla medlemmar kommer till föreningsstämman, dels för att få viktig information och för att kunna göra sin stämma hörd.

Styrelse

Styrelsen utses av föreningsstämman och ansvarar för och tar löpande beslut avseende driften och förvaltningen av föreningens anläggningar, företräder föreningen och tecknar föreningens firma när så är nödvändigt. Vilka som ingår i styrelsen och hur man tar kontakt framgår under fliken ”Kontakta oss” i toppmenyn.

Arbetsutskott och arbetsplikt

Arbetsutskottet ansvarar för planering och genomförande av nödvändiga arbeten på våra gemensamhetsanläggningar. Arbetsutskottet utses av styrelsen. Vilka som ingår i arbetsutskottet framgår under fliken ”kontakta oss” i toppmenyn.

Normalt genomförs två arbetsdagar med arbetsplikt varje år, en på våren och en på hösten. Tidpunkter för dessa arbeten mailas ut, publiceras på hemsidan samt sätts upp på anslagstavlorna.

Ägarbyten, adressändringar och email-adresser

När man säljer sin fastighet ska styrelsen informeras om ägarbytet. Det är också säljarens ansvar att informera köparen om att fastigheten ingår i samfälligheten och de skyldigheter och rättigheter detta innebär för den nya ägaren.

Det är viktigt att även adressändringar utan ägarbyten anmäls (gäller de som har fast adress utanför Ostra Hage).

För att underlätta och minska kostnaden för kommunikationen mellan medlemmar och styrelse är det en fördel om du även uppger din email-adress.

Alla anmälningar om ändringar görs till styrelsens sekreterare eller genom email till styrelsens gemensamma email-adress:  ostrahage@hotmail.com

Beskrivning av våra anläggningar och vad som gäller för dem

Under denna länk kan du läsa mer om våra gemensamhetsanläggningar och vad som gäller för dem Länk