Föreningens fem gemensamhetsanläggningar är:

– GA2, Vägar och gångstig (Ostra Hagvägen och Södra Hagvägen samt gångstigen som förbinder dem)
– GA3, Grönområde, Sommarvatten  samt Stamledningar för dagvatten
– GA10, Kommunalt vatten och avlopp
– GA17, Kommunalt vatten och avlopp
– GA18, Fiberoptik för Stadsnätet

Allra längst ner på denna sida återfinns Lantmäterimyndighetens anläggningsbeslut för våra gemensamhetsanläggningar och under denna länk finns kartor avseende våra anläggningar Länk

Beskrivning av våra anläggningar inklusive rutiner och regler

Kommunalt Vatten och avlopp (GA10 och GA17)

Föreningen har tre separata stamledningar för vatten och avlopp som alla var för sig ansluter till kommunens ledningsnät för vatten och avlopp.

Två av ledningarna utgör tillsammans GA17 och den tredje utgör GA10.

Innan du ansluter till något av föreningens stamnät måste du
1.    I god tid informera och samråda med föreningens ansvarige. Vem som är ansvarig framgår på hemsidan under fliken ”Kontakta oss” samt av kontaktinformationen på anslagstavlorna i området
2.    Köpa och installera en vattenmätare. Denna köper du hos auktoriserad VVS-handlare.
3.    Noggrant kontrollera att fastighetens avlopp kopplas till avloppsstammen och inte till dagvattenstammen. Det kan finnas två rör som ser likadana ut framdragna till servicen. Ta hjälp av föreningens VA-ansvarige för att säkra att inkopplingen görs till rätt rör.

Föreningen kommer att anmäla inkopplingen till Eskilstuna Energi och miljö. Detta är föreningen skyldig att göra enlig gällande avtal.

Eskilstuna Energi och miljö tar ut en avgift för anslutningen. Avgiften betalas av respektive fastighetsägare.

Innan du börjar använda det kommunala vattnet ska mätaren avläsas av föreningens ansvarige enligt ovan.

Inkoppling får endast göras av person med dokumenterad kompetens och behörighet för inkoppling av kommunalt V/A.  Anlita fackman, dvs. auktoriserad VVS-firma eller motsvarande för arbetet så att anslutningar och ledningar inte skadas. Eventuella skador som uppstår på föreningens ledningar vid inkopplingen ersätts av fastighetsägaren.

Föreningen debiterar respektive fastighetsägare för förbrukad vattenmängd. Mätarställningen ska avläsas och rapporteras av respektive fastighetsägare två gånger per år, 30 april samt 30 september.
Rutinerna för hur det ska gå till framgår under fliken ”V/A rutiner”.

Sommarvatten (ingår i GA3)

Föreningens djupborrade brunn och ledningssystem för sommarvatten är dimensionerat för begränsad användning sommartid. Föreningen ansvarar för det gemensamma stamnätet fram till respektive medlemsfastighet (ibland går stamledningarna även över enskilda tomter). Ledningar från stamledning och tappkranar är respektive fastighetsägares ansvar. Sommarvattnet är normalt påkopplat från mitten av april till mitten av oktober. I och med att sommarvattnet har begränsad kapacitet ska användningen begränsas till tappning av hushållsvatten från kran utomhus samt rimlig bevattning. Det är inte tillåtet att dra in vatten i byggnader och/eller koppla sommarvattnet till byggnaders ledningssystem med hushållsmaskiner etc. Bevattning med vattenspridare är inte tillåten. Det är heller inte tillåtet att fylla pooler med sommarvattnet. Vid behov kan styrelsen besluta om stopp för bevattning med sommarvattnet.

Planerade datum för påsättning och avstängning av sommarvatten mejlas ut och sätts upp på anslagstavlorna. Observera att detta är planerade datum och inte faktiska. Särskilt meddelande mejlas ut och sätts upp på anslagstavlorna efter det att vattnet faktiskt blivit påsatt respektive avstängt.

För att undvika att kranar fryser sönder bör de vara öppna under vintern. Observera dock att tappkranar på respektive fastighet måste vara stängda senast 1 april i god tid före det att vattnet sätts på. Det är respektive fastighetsägares ansvar att kranarna öppnas och stängs enligt ovan.

Påsättning och avstängning av sommarvatten görs av den person som utsetts som ansvarig av styrelsen. Se under ”kontakta oss” på hemsidan och kontaktinformationen på anslagstavlorna.

Fiberoptik (GA18)

Fiberoptik för bredband och kabel-tv finns framdraget till fem matarskåp i området. Om du önskar att ansluta din fastighet kontaktar du styrelsen.

OBS gemensamhetsanläggningen omfattar stamnät inkl. kopplingsskåp. Föreningen ansvarar inte för kablar från respektive skåp till enskild fastighet. Grävning från skåp till enskild fastighet måste godkännas av föreningen innan grävning påbörjas.

Våra vägar och gångstigen (GA2)

Gemensamhetsanläggningen omfattar Ostra Hagvägen och Södra Hagvägen samt gångstigen som förbinder dem.

Tung trafik

Tung trafik medför onormalt slitage på våra vägar. Innan byggnationer eller annat startas som medför att tunga transporter (bruttovikt överstigande 4,5 ton för dragbil och släp tillsammans) kommer att köras på våra vägar ska samråd ske med och tillstånd erhållas från den person som styrelsen utsett som ansvarig för arbetsutskottet. Se under ”Kontakta oss” i toppmenyn. Kontaktinformationen finns också uppsatt på anslagstavlorna och på pumphuset. Tunga transporter ska alltid undvikas under tjällossningsperioden då våra vägar är särskilt  känsliga.

Vid den ordinarie föreningsstämman 2018 beslutades att en minimiavgift på 4000 kr (moms tillkommer) för vägslitage ska betalas vid byggnationer större än 50 m2 Om faktisk kostnad för slitaget överstiger 4000 kr ska även mellanskillnaden upp till faktisk kostnad betalas av byggherren.

Körning med motorfordon i området

För allas säkerhet och trevnad uppmanas att alltid köra sakta och försiktigt inom området samt att använda den påfartsväg (av de tre som finns) som ligger närmast den egna fastigheten. Detta så att trafiken sprids så jämt som möjligt inom området. Hastigheten på våra vägar är begränsad till  20 km/tim.

Observera att man inte får köra med motorfordon på gångstigen.

Farthinder

Unders sommarhalvåret har vi farthinder på våra vägar. Både blomlådor och gummigupp används.

Alla farthinder placeras ut av arbetsutskottet och dessa får inte flyttas (gäller även blomlådorna). Om  någon har synpunkter på farthindrens placering får man kontakta arbetsutskottet. Se kontaktinformationen.

Föreningen erhåller statligt och kommunalt vägbidrag och det är viktigt att de regelverk som finns för farthinders placering följs. Annars kan föreningen mista vägbidragen.

Regler för fri sikt vid korsningar och utfarter

Kommunens regler för fri sikt i korsningar och utfarter (t ex häckar och staket) gäller i hela kommunen och därför även i Ostra Hage

Här kan du ladda ner de regler som gäller i hela Eskilstuna kommun.
Länk till PDF

Stamledningar för dagvatten (ingår i GA3)

Det finns två stamledningar för dagvatten i Ostra Hage. Vart stamledningarna går framgår av lantmäterikartan för GA2-3. Se nedan under lantmäterikartor och anläggningsbeslut

Den som har problem med dagvatten på sin fastighet och har en stamledning i närheten kan få tillstånd av styrelsen att leda ner sitt dagvatten i stamledningen. Observera att vatten från byggnaders tak inte får ledas ner i stamledningarna för dagvatten

Lantmäterimyndighetens anläggningsbeslut för våra anläggningar

(PDF Anläggningsbeslut) Anläggningsbeslut GA2_GA3_GA10_GA17_GA18